FAQ

Voor wie?

Natuurlijk moet zorgpersoneel eerst voldoende (medische) mondkapjes hebben. Maar het beste is als iedereen mondkapjes zou dragen, zeker buitenshuis als je er toch uit moet om boodschappen te doen. Niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om te laten zien dat je anderen niet wil besmetten. Als je ziek bent of vermoedt dat je besmet bent, moet je natuurlijk in thuisisolatie, maar je kunt ook besmet zijn zonder het te weten en het ongewild doorgeven aan anderen. Door een mondkapje te dragen laat je aan anderen zien dat je geen risico wil lopen om anderen te besmetten, mocht je het Corona-virus toch bij je dragen. Wel zo sociaal!

Wat voor mondkapjes?

Medische mondkapjes zijn het beste, maar zolang daar een tekort aan is, werken ook eenvoudige katoenen mondkapjes beter dan niks. Idealiter zorgt de overheid voor voldoende mondkapjes van de hoogste kwaliteit. Voorlopig is er een tekort aan medische mondkapjes, en kun je het beste zelf een katoenen mondkapje maken of kopen. Zie de doe het zelf-pagina.

Waarom?

Het wetenschappelijk bewijs is overtuigend: het gebruik van mondkapjes vermindert de verspreiding van het virus. Zoals beschreven in de Washington Post tot Algemeen Dagblad: de roep om het massaal dragen van mondkapjes klinkt dank ook steeds luider.

Wat vinden WHO en RIVM?

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat alleen mensen met COVID-19 of de mensen die hen verzorgen een mondkapje zouden moeten dragen. Het RIVM stelt dat mondkapjes geen meerwaarde zouden hebben in het dagelijks leven, omdat ze 'heel nauwkeurig gebruikt' moeten worden en minstens 2x per dag vervangen moeten worden. Maar in Nederland worden zelfs mensen die symptomen hebben meestal niet getest, terwijl je het virus ook bij je kunt dragen én verspreiden zelfs terwijl je nog geen symptomen hebt – en niet kunt weten dat je besmet bent (bron). Uit 34 wetenschappelijke studies blijkt dat het gebruik van eenvoudige mondkapjes de verspreiding van virussen kan tegengaan, terwijl er geen studies zijn gevonden die het tegendeel beweren. Het is mogelijk dat het gebruik van mondkapjes wordt ontmoedigd om de schaarse voorraden voor zorgpersoneel niet te bedreigen, maar ook niet-medische katoenen mondkapjes werken veel beter dan niks. Er zijn dan ook steeds meer landen die het massaal gebruik van mondkapjes aanraden of zelfs verplichten. Nederland is een land waar noodzakelijke maatregelen pas tot stand komen bij voldoende maatschappeijke druk; gezien de groeiende maatschappelijke en wetenschappelijke consensus over de meerwaarde van mondkapjes en de hoge urgentie om de verspreiding van COVID-19 te stoppen, draagt deze campagne daarom graag een steentje bij.

“Onderzoek wijst uit dat als 50% van de bevolking een mondkapje draagt, slechts 50% van de bevolking geïnfecteerd zou raken. Zodra 80% een mondkapje draagt, kan de virusuitbraak direct gestopt worden.”

U.S. National Library of Medicine